Indeling speelgoed

Er zijn verschillende soorten speelgoed, met elk een andere functie. Het speelgoed in de Speel-o-theek is ingedeeld in de volgende categorieën:

Zintuiglijk materiaal

Dit is speelgoed dat de zintuiglijke ontwikkeling stimuleert. De zintuiglijke ontwikkeling is de ontwikkeling van de waarneming door middel van de zintuigen: gehoor, gezicht en gevoel. Bijvoorbeeld het leren focussen met de ogen en het leren herkennen van verschillende materialen.

Expressie materiaal

Dit is spelmateriaal dat enerzijds uitnodigt tot creëren en anderzijds een mogelijkheid aanreikt tot het uitdrukken van gevoelens. Dit materiaal verdelen we in:  Muziekmateriaal  en Materiaal voor dramatische vorming

Puzzels

Puzzelen houdt in: herkennen, relaties leggen, volledig maken, rangschikken en sorteren op vorm en kleur. Alleen of gezellig met z’n allen om de keukentafel, puzzelen blijft leuk om te doen. Het voordeel van lenen is dat je iedere keer een andere puzzel kunt uitproberen.

TIP: lever de puzzels zo veel mogelijk in elkaar, dus ‘gemaakt’ in. Dit scheelt veel telwerk voor onze vrijwilligers.

Leermiddelen

Natuurlijk leren kinderen sowieso van spelen, maar met dit educatieve speelgoed leren ze bijvoorbeeld ook nog de cijfers en de letters. Denk hierbij aan: tel- en woordspellen . Maar ook herkenbare spellen van de basisschool zoals maan-roos-vis en Pompom.

Gezelschapsspellen

Spelletjes zijn erg populair; ze worden vaak geleend. Daarom schaffen we regelmatig nieuwe spellen aan. We hebben naast de klassiekers als Monopoly Junior, Valkuil en Zeeslag ook de nieuwste spellen in de kast staan. We hebben spellen voor alle leeftijden.

Fantasiemateriaal

Dit is spelmateriaal, dat bij kinderen een beroep doet op het spelen van – of het inleven in een bepaalde rol. In het rollenspel wordt alles wat het kind in zijn omgeving leert kennen, nagebootst en opnieuw beleefd.

Constructiemateriaal

Omdat constructiemateriaal zowel leerzaam is als de fantasie prikkelt, noemen we deze categorie apart. Bouwen met blokken is van alle tijden en blijft populair. Want zeg nou zelf: echte blokjes zijn toch veel leuker dan pixels stapelen in Minecraft!

Bewegingsmateriaal

Dit is spelmateriaal, waarmee het kind wordt uitgenodigd te lopen, duwen, kruipen, rollen, trekken, gooien, klimmen en springen. Kortom, die materialen, waarmee het kind totale bewegingen verricht.

X eXtra

Onder de X staat van alles wat, zoals constructie, beweging, fantasie.

Showmappen van de Speel-o-theek

In de Speel-o-theek vindt u mappen waarin het speelgoed dat we aanbieden overzichtelijk is gerangschikt. Je kunt hierin wat meer informatie vinden over speelgoed of opzoeken of we een bepaald speelgoed in de collectie hebben.